Glimrende sakprosa

Romjula og lesning hører sammen omtrent som ski og staver, for mange av oss. Og jeg har oppholdt meg der været har støttet innendørsaktiviteter både før og etter julaften. Når gradestokken viser langt ned mot 30 minus, er det ypperlig tidtrøyte å tilbringe juledagene innendørs i en behagelig stol og med en god bok. Jeg fikk avsluttet boka «Tilbake til Lemberg» og jeg bruker årets siste blogginnlegg til å bedrive litt positiv omtale av denne boka.

Men før jeg kommer til den aktuelle boka, vil jeg begynne i en litt annen ende. Jeg er på ingen måte historisk skolert, men jeg har alltid hatt interesse av historie, og nå i høst har jeg med stor interesse fulgt Yale-historikeren og forfatteren Timothy Snyder sin forelesningsrekke «The making of modern Ukraina» på totalt 23 video-opptak (inkl. noen gjesteforelesere). Alt er blitt gjort tilgjengelig på YouTube etter hvert som høstsemesteret og forelesningen har skredet fram, og forelesningene gir deg et dypdykk i europeisk historie, og selv om noe kanskje er kjent, er det interessant og lærerikt å få presentert europeiske historie med større vekt på de østlige delene av kontinentet. Jeg oppdaget fort at min kunnskap om denne delen av Europa var grunn og temmelig begrenset, og ikke minst at jeg visste bortimot ingenting om Ukrainas geografi. Siden Russland invaderte Krim og Ukraina i 2014, og de sør-østlige regionene i Ukraina i 2022, har jeg trolig ikke vært alene om å måtte lære meg navn og uttale på «nye» steder og byer. En av byene er Lviv og her kommer forbindelsen til boka jeg avsluttet i går. Lviv har en lang historie og ulike imperier og herskere har i hver sine perioder satt sitt navn på byen – og Lemberg (tysk og jiddisch) er et av navnene.

Forfatteren av «Tilbake til Lemberg», juristen Philippe Sands, klarer med denne boka å kombinere sin egen personlige familiehistorie/bakgrunn med sitt et fagfelt, nemlig internasjonal rett, på en imponerende måte. For ikke-jurister kan muligens juridiske disputter fort virke både spissfindige og delvis kjedelige, men Sands klarer stort å styre utenom de verste fallgruvene. Og den engelske tittelen forklarer da også bedre enn den norske hva boka handler om. Etter den andre verdenskrig var det nødvendig å utvikle og etablere et internasjonalt lovapparat for å straffeforfølge nazistene, og med å gå tilbake til historien og noen av av de sentrale juristene og prosessene bak begrepene «genocide» og «crimes against humanity», fletter Sands gripende familiehistorien sammen med nazistene uhyrlige ugjerninger til en sterk fortelling om utviklingen av juridiske, internasjonale lover, rettsorden og rettsinstitusjoner.

Har du ikke lest denne boka, synes jeg du skal sette den opp på lista over bøker du skal lese i 2023. Og har du enda noen timer til disposisjon, synes jeg Snyder sine forelesninger om Ukraina er vel verdt investeringen.

Bibliografiske opplysninger:

Sands, P. (2019). Tilbake til Lemberg: Om en forsvunnet by, og jakten på rettferdighet [East West Street: On the origins of «genocide» and «crimes against humanity»] (C. Rugstad, overs.). Forlaget Press. 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s