ChatGPT sier du? Gjesp…

Snakkisen de første to månedene i 2023 blant norske akademikere, i den grad man forestiller seg at Khrono gjenspeiler det som rører på seg i sektoren, ser ut til å være kunstig intelligens representert ved ChatGPT. Etter uttesting i liten skala har jeg som foreløpig konklusjon kommet til at kunstig intelligens ikke skiller seg så veldig fra den naturlige intelligensen. Den varierer, den også…

Om diskusjonene/meningsutvekslingene ikke alltid har vært veldig spenstige så har det likevel vært litt artig, det skal jeg være den første til å innrømme. Underholdningsverdien, enten den uttrykkes frivillig og med hensikt eller mer indirekte og ufrivillig, er jo alltid til stede. Skråsikkerheten, uavhengig av om du er for eller imot fenomenet kunstig intelligens, er det jo interessant å merke seg. Avvisningen av fenomenet likeså. Og mønstrene for å diskutere fenomenet og bekymringene som kommer til uttrykk- ja, det meste i diskusjonen ser ut til å følge i vante spor.

Det mange har fått med seg, men kanskje ikke tenkt så mye på, er at fenomenet kunstig intelligens har vært her en god stund allerede, og det bygges inn i stadig flere av verktøyene vi bruker. Enten vi snakker om de nye bilene som nordmenn kjøper i bøtter og spann for å ta vare på miljøet, eller elektroniske tannbørster for en sunn og god tannhelse, så snakker vi om områder hvor teknologien er i bruk av oss alle daglig. Og da har jeg ikke nevnt alle de andre elektroniske duppedingsene vi fyller livene, og etter hvert skuffene, våre med. Det er «mætt i» kunstig intelligens overalt.

I dag har jeg brukt noen få minutter på en YouTube-film som fortalte meg hvordan kunstig intelligens er innebygd i Excel. Gjennom praktiske demonstrasjon viste filmen hvordan kunstig intelligens er på plass og brukes i mønstergjenkjenning, analyse av data og formelskriving for å nevne noen eksempler. Og det er jo bare en av tusenvis av applikasjoner hvor kunstig intelligens er i bruk. Nyttig? Utvilsomt. Vil jeg anvende det? Ja, helt sikkert. Hvis du ikke har tenkt over hvordan kunstig intelligens vil påvirke og endre arbeidsdagen din, tror jeg du skal begynne å tenke litt grundigere på det.

Blir vi dummere av dette? Tar maskinene over for menneskene? Og har vi noe valg – kan vi være for eller imot kunstig intelligens? Tja, jeg har heldigvis ikke svaret på hvordan framtiden blir. Jeg vet ikke en gang om kalkulatoren er årsaken til at så mange sliter med å skjønne enkel prosentregning, skjønt jeg tviler på sammenhengen. Erfaringmessig ser menneskene ut til å bruke teknologi på stadig flere livsområder i takt med at den blir billigere, bedre og mer anvendbar. Vi ikler oss teknologien rett og slett, noe vi med briller/linser har erfart i årevis allerede. Og de som har en pacemaker operert under huden, ser ut til å foretrekke det framfor alternativet for bare å nevne et annet eksempel. Foreløpig bruker vi teknologien i stor grad for å reparere skader, men teknologien for å forhindre og forutse skader/ulykker er jo allerede på plass i bilene og flyene. Å tro at bruken stopper der, er nok både naivt og kunnskapsløst uavhengig av hvor langt eller kort tidsperspektiv du opererer med. Men er du nysgjerrig og glad i en meningsutveksling i ny og ne, vil dilemmaene og problemstillingene teknologien fører med seg, være en utømmelig kilde til nye diskusjoner, enten det skjer som samtaler over middagsbordet eller i form av krigstypeoppslag i mediene.

Reklame

2 kommentarer om “ChatGPT sier du? Gjesp…

    • Takk for tips og kommentar, KM! Oliver er inne på mye viktig og ikke minst mange av de grunnleggende begrensningene til kunstig intelligens. Lovreguleringer er f.eks. alltid på etterskudd og det tar tid for sosiale praksiser å utvikle seg selv om praksisen framstår som aldri så naturlige. Ergo blir det spennende å følge med på ferden videre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s