De siste par uke ble en smule begivenhetsrike. Jobbing, legebesøk, møte med NAV, en skikkelig skattesmell, nytt førerkort, prøvekjøring av bruktbil, en lei strekk i en leggmuskel, ja, det ble rett og slett litt mye å bry seg med. Men som pendler har jeg jo tida fra og til arbeid på toget, og den pleier jeg å bruke godt. Jeg kom blant annet over en god artikkel som jeg delte med kolleger og som jeg nå kom på at jeg kunne nevne kort her på bloggen.
Det er jo snakk om kunstig intelligens i alle kanaler for tiden. Og utviklingen går sin gang og stopper på ingen måter opp, den ser snarere ut til å akselerere. Og diskusjonen om hva kunstig intelligens har nådd de fleste noenlunde oppegående mennesker, og det er jo alltid interessant å høre hva ulike yrkesgrupper og profesjoner mener om fenomenet. Fastlegen og bilselgeren var innom temaet, likeså NAV-kontakten for å nevne tre eksempler. Jeg og mine nærmeste kollegaer brukte en halvtimes tid av et personalmøte helt i begynnelsen av januar til å se litt nærmere på ChatGPT, og siden har temaet dukket opp jevnlig rundt lunsj- eller kaffepausene våre. At ChatGPT f.eks. dikter opp kilder fant min gode kollega Vegard ut tidlig i januar.
Det var derfor med litt spenning at jeg kastet meg over artikkelen «ChatGPT: Implications for academic libraries» som dukket opp i RSS’ene jeg følger. Heldigvis viste det seg fort at diskusjonene og erfaringene mitt nærmeste kollegium har hatt om ChatGPT og kunstig intelligens, i stor grad var overensstemmende med innholdet i artikkelen. Forfatterne, Cox og Tzoc, går systematisk og saklig igjennom hva kunstig intelligens er eksemplifisert med ChatGPT, og hvordan de ulike tjenesteområdene hvor bibliotekarprofesjonen må forvente påvirkning fra kunstig intelligens. Og i likhet med meg og mine kollegaer, velger forfatterne en konstruktiv, men kritisk og kunnskapsbasert tilnærming til fenomenet. Og det liker jo jeg…
Bibliografiske opplysninger:
Cox, C. & Tzoc, E. (2023). ChatGPT: Implications for academic libraries. College & Research Libraries News, 84(3). https://doi.org/10.5860/crln.84.3.99